Ez az oldal cookie-kat használ, hogy a legjobb élményt tudjuk nyújtani a felhasználóinknak!  Részletek az "Adatvédelmi Nyilatkozatban"

Ez Sanchez Moreno Corina Független Herbalife Tag weboldala. A hivatalos Herbalife Magyarország Kft.
Weboldalért keresse fel a Herbalife.hu oldalt

Megértettem
Termékek Menü

Szükséges-e a szénhidrát fogyasztás?

Nagyon sokat lehet mostanában hallani a szénhidrát szegény vagy szénhidrát mentes diétákról. Ennek lényege az, hogy megvonjuk magunktól az egyik alapvető makró tápanyagot. 

Érdemes átgondolni hogy ez valóban jó-e a szervezetünknek.

Először is nézzük meg hogy mi is tulajdonképpen a sokat emlegetett szénhidrát.

Annak ellenére hogy sok ember úgy gondolja, hogy a súlygyarapodásért a szénhidrátok felelősek, az igazság az, hogy ez egy ennél sokkal komplexebb kérdés. A szervezet a szénhidrátokat részesíti előnyben, mint "üzemanyagot", ezért fontos, hogy a megfelelő szénhidrátforrást találja meg, és tegye mindennapjai részévé, és ezzel biztosítsa szervezete számára a különböző tevékenységekhez szükséges energiát.

A nagymértékben feldolgozott szénhidrátok a kalóriákon kívül nem sok mindent biztosítanak a szervezet számára, ugyanakkor az összetett szénhidrátok energiával is ellátják. Ezek olyan élelmiszerekben találhatók meg, melyek vitaminokban, ásványi anyagokban és legtöbbször rostban is bővelkednek.

 

Megfelelő mennyiséget fogyasztunk?

A Herbalife által javasolt napi étrendben az egészséges egyensúly megtartása érdekében a szénhidrátok a teljes napi kalória-bevitel 40%-át teszik ki. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a szénhidrátfogyasztás mértéke emberről emberre változik, és a napi/heti aktivitás mértékével áll összefüggésben. A normál napi szénhidrát bevitel mellett, testedzést követően újra kell töltenünk szervezetünket "üzemanyaggal", ezért ideálisan a testedzést követőenegy órán belül szénhidrátokat (és fehérjét) kell fogyasztani.

 

Tehát mit kellene ennem?

Éppen úgy, mint egy autónak, a testünknek is jó "üzemanyagra" van  szüksége ahhoz, hogy a legjobb formáját nyújtsa működhessen. Próbáljon arra törekedni, hogy a szénhidrátokat a lehető legtermészetesebb formájában fogyassza. Egészségének megőrzése, és testsúly céljainak elérése szempontjából hatalmas különbséget jelenthet, ha feldolgozott "fehér" szénhidrátokat - melyek gyakran magas cukor és kalóriatartalommal rendelkeznek, de más tápanyagtartalmuk alacsony (torták, sütemények, kekszek, cukros üdítők) - összetett szénhidrátokra cseréli, mint babfélék, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek és gyümölcsök. A testedzést követően kombinálja a szénhidrát és fehérje fogyasztást, hogy újra feltöltse "üzemanyag" raktárait és segítse az izmok regenerálódását.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog